domingo, 30 de octubre de 2011

TIPUS DE LLUM I FENÒMENS

TIPUS DE LLUM

Llum natural: llum emesa per una font lluminosa natural.

Llum artificial: llum produïda per un aparell d'il·luminació



Il·luminació: estat d’un espai d’estar il·luminat amb llum artificial. Art i tècnica d’il·luminar un espai escènic.

Lluminós: propietat d’un cos que emet llum pròpia.




FENÒMENS LLUMÍNICS

Transparència: que deixa passar la llum de manera que es pot veure clarament el que hi ha darrere de l’objecte transparent.

Ombra projectada: regió de l’espai que pel fet d’estar situat darrere d’un cos opac il·luminat esta total o parcialment privada de llum.

Penombra: regió de l’espai que pel fet d’estar darrere d’un cos opac il·luminat per una font lluminosa no puntual, es parcialment privada de la llum.

Ombra pròpia: la part d’un cos il·luminat que forma part de la pròpia ombra que fa el cos.

Reflexió: efecte que experimenta un raig de llum quan es troba amb una superfície polida. És un canvi de direcció total en que el raig incideix sobre un medi i retorna a l’inicial.

Refracció: modificació de la trajectòria d’un raig de llum quan aquest travessa una superfície que limita des de medis diferents.

Contrallum: posició en que l’objecte rep la llum del costat oposat per el qual hem de mirar.

Translucidesa: que deixa passar la llum però no veure distintament els objectes situats darrere de l’objecte.

Opacitat: pròpiament d’un material que no deixa passar la llum per tant veure res del que hi ha situat darrere d’aquest.

LA LLUM I ELS HUMANS



La llum marca el nostre cicle vital.



La llum és energia



La llum és llenguatge




La llum té una part simbòlica

Tantes llums com anys fa que et van "donar a llum"



La llum, cultura i espectacle




LA LLUM i L'ESPECTRE VISIBLE


La llum


L
a porció de l'espectre electromagnètic visible per l'ull humà tot i que també pot incloure altres formes de radiació electromagnètica.


L'espectre electromagnètic

És el conjunt de totes les possibles ones electromagnètiques, des de les de major freqüència, com els raigs gamma i raigs X, fins a les de menor freqüència, com les ones de ràdio.

L'espectre visible

L'espectre visible és la regió de l'espectre electromagnètic que l'ull humà és capaç de percebre. A la radiació electromagnètica en aquest rang de longituds d'ona se l'anomena llum visible o, simplificant, simplement llum. Gràcies a la sensació de color, l'ull arriba a distingir les diferents parts de l'espectre visible.


La llum visible


La llum visible és una petita part de l'espectre electromagnètic, concretament entre les freqüències 400 i 800 THz, amb la particularitat que l'ull humà és capaç de detectar i analitzar amb força precisió la radiació electromagnètica que cau dins d'aquest interval. Les seves diferents freqüències corresponen als diferents colors, tal com s'esquematitza a continuació (vegeu més informació a l'article «llum»).